perjantai 14. elokuuta 2015

Liitännät

Ulkoiset

HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface) on kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen suunniteltu digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi, joka julkaistiin 2002.

Siihen sisältyy fyysinen liitin ja kaapeli sekä määritykset, joiden mukaan dataa siirretään laitteiden välillä.

Standardi tukee yleisimpiä resoluutioita: 480i:tä, 576i:tä, 720p:tä, 1080i:tä ja 1080p:tä.

Tyypin A HDMI-liitin on taaksepäin yhteensopiva näytöissä ja näytönohjaimissa käytetyn DVI-liitännän kanssa.


USB

USB (engl. Universal Serial Bus) on sarjaväyläarkkitehtuuri oheislaitteiden liittämiseksi tietokoneeseen.

Vuonna 1995 johtavat laite- ja ohjelmistovalmistajat (mm. Intel, Microsoft, NEC ja Compaq) perustivat USB-Implementers-Forumin.

USB-arkkitehtuurin tavoitteena on helpottaa ulkoisten laitteiden kuten tulostimien ja hiirien liittämistä tietokoneeseen.

Liitintä käytetään myös pienten akkukäyttöisten laitteiden kuten matkapuhelimien latausliittimenä.


ETHERNET

Ethernet on pakettipohjainen lähiverkkoratkaisu (LAN), joka on yleisin ja ensimmäisenä laajasti hyväksytty lähiverkkotekniikka.

Nimi Ethernet on lähtöisin maailmaneetteristä: jaetusta kommunikaatioon käytetystä väylästä, yhteisestä viestiavaruudesta.

Nykyään nimitys "Ethernet" viittaa joukkoon lähiverkkojen toteutustapoja, jotka käyttävät CSMA/CD-kilpavaraustekniikkaa jakaessaan siirtotien työasemien kesken.

Ethernet toteuttaa OSI-mallin kerrokset 1 ja 2 (fyysinen- ja siirtoyhteyskerros).

IEEE on standardoinut Ethernet-tekniikoita 802.3-työryhmässä.


VGA

VGA (Video Graphics Array) on IBM:n vuonna 1987 IBM PS/2-koneissa esittelemä näytönohjainpiiri, jonka suurin dokumentoitu grafiikkaresoluutio oli 640×480 pikseliä.

VGA on kehitetty versio aikaisemmista IBM:n piireitä, kuten EGA- (Enhanced Graphics Adapter).

VGA jäi IBM PC-alustan viimeiseksi yhteiseksi näyttöstandardiksi.

Erilaisista muiden valmistajien VGA:ta kehittyneemmistä grafiikkajärjestelmistä käytettiin nimeä SuperVGA.


DVI

DVI-liitäntä (Digital Visual Interface) on Digital Display Working Group -yhteenliittymän kehittämä standardi kuvasignaalin siirtämiseksi digitaaliseksi.

Liitintä käytetään pääasiassa tietokoneen ja näyttölaitteen välillä. Liitäntä kehitettiin VGA-liittimen seuraajaksi.


DIN

DIN-liittimet ovat pyöreitä elektroniikan liittimiä, joka ovat DIN-standardointi-instituutin (Deutsches Institut für Normung) määrittelemiä.

DIN-liittimiä on aiemmin käytetty yleisesti erityisesti audiosignaalien kytkennöissä.


MINI-DIN

Mini-DIN-liitin on pienempi kuin varsinainen DIN-liitin.

Sellaisia on käytetty esim. tietokoneen näppäimistön ja hiiren liittiminä vaikka USB-liitin ja langattomat laitteet ovat vähentäneet Mini-DIN-liittimen käyttöä.


RINNAKKAISLIITÄNTÄ

Rinnakkaisliitäntä (myös: Centronics-portti, kirjoitinportti, LPT) on nykyään jo vanhentunut IBM-yhteensopivien tietokoneiden liitäntä, joka on tarkoitettu kirjoittimille tai muille rinnakkaisliitäntää hyödyntäville oheislaitteille, kuten kuvanlukijoille tai Zip-asemille.

Rinnakkaisporttia ja siihen liitettävää vastakappaletta, "dongelia", on käytetty myös teollisuusohjelmistojen ja suosittujen pelien fyysisessä kopiosuojauksessa.

Rinnakkaisporttia hyödynnettiin myös digitoidun äänen toistossa.


FIREWIRE

FireWire (IEEE-standardi numero 1394) tai i.Link on tietokoneen ulkoisten oheislaitteiden liitäntästandardi, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron.

FireWire on Applen tavaramerkki ja i.Link Sonyn.


AUX

3.5mm äänikaapeleita kutsutaan myös AUX-kaapeleiksi esim. autoradioiden yhteydessä.

3.5mm on yleinen kodinelektroniikan ääniliitäntä ja sitä käytetään esim. matkapuhelimissa sekä tietokoneissa.

Sisäiset

PCI

PCI on lyhenne sanoista Peripheral Component Interconnect. PCI 1.0 julkaistiin vuonna 1992. PCI 2.0 myötä määriteltiin emolevyyn tuleva PCI-liitin 1993. PCI alkoi menestyä nopeasti huippuluokan palvelimissa, mutta tavallisissa PC-tietokoneissa VLB:n syrjäyttäminen oli hitaampaa. PCI:n avulla liitetään lisälaitteita tietokoneeseen, kuten verkkokortti, tv-kortti jne.

PCI:n seuraaja, PCI Express -standardi, julkaistiin vuonna 2004, joten tavallinen PCI on häviämässä.


AGP

AGP on lyhenne sanoista Accelerated Graphics Port ja se mahdollistaa laajakaistaisen yhteyden näytönohjaimen ja tietokoneen emolevyn välille. AGP-väylä soveltuu erityisesti pelien, 3D-grafiikan ja tieteellisen grafiikan sovelluksiin työasemissa. AGP-väylän kehitettiin vuonna 1997.

AGP-väyliä on eri tyyppisiä 1X, 2X, 4X ja 8X. Ensisijassa AGP on tarkoitettu näytönohjaimelle.

AGP-väylän alkuperäinen idea oli mahdollistaa tekstuurien tallettaminen koneen keskusmuistiin. Näytönohjainpiirit kuitenkin kehittyivät AGP-väylää nopeammin eikä väylän nopeus riittänyt alkuperäisen idean mukaiseen käyttöön, joten myöhemmin kaikki näytönohjaimet tallettivat tekstuurinsa omaan muistiinsa.


IDE

IDE-kaapeli (PATA)
IDE on lyhenne sanoista Integrated Drive Electronics. Se on kiintolevyjen ja optisten asemien, kuten CD- ja DVD-asemien liittämiseen tarkoitettu liitäntäväylä. Liitäntäväylä pystyy liittämään kaksi laitetta kerrallaan (PATA), jolloin toinen toimii isäntänä (master) ja toinen orjana (slave) tai yksi laite väylään (SATA).


SATA

SATA-paikat
SATA tai S-ATA eli Serial ATA on liitäntä kiintolevyn tai CD/DVD-aseman kytkemiseksi tietokoneeseen. Se julkaistiin 2003. SATA on korvannut 1990-luvulla yleisen PATA-väylän pöytäkoneissa.

SATA-liitännän käyttämä kaapeli on pienempi kuin PATAn, mikä parantaa ilmankiertoa tietokoneen sisällä. Liittimessä on vain neljä tiedonsiirtopinniä ja yleensä kolme maapinniä. Yhteen SATA-liitäntään voi liittää vain yhden laitteen PATAn entisen kahden sijaan. Myös SATA-väylään kytketyn laitteen käyttämä virtakaapeli on uusittu - tähän on syynä Serial ATA -standardiin iskostettu tuki HotSwapille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti